Александър Царевски работи от седем години в Детско-юношеската школа на Пирин (Благоевград). В събота, заедно с помощник треньора на представителния отбор Ради Митревски той бе начело на отбора на Пирин до 19 г., който разби ЦСКА-София с 5:2 в мач от Елитната юношеска група. Ето какво сподели Царевски пред www.fcpirin.com.
– Честита победа, очакваше ли такъв категоричен успех срещу отбор като този на ЦСКА – София?

– „По принцип не сме очаквали такъв разгром. ЦСКА е добър отбор, един от най-добрите отбори в групата. В последно време бях встрани от тези възрасти, защото работех с по-малките, но бяхме на пейката с Ради Митревски и заедно водехме отбора. Момчетата изненадаха съперника със сърцатата си игра и себераздаване. Добрият отбор на ЦСКА бе победен с много характер и битка.

– Може ли да се каже, че в този мач бе демонстриран прословутият „пирински дух“?

– “Мисля, че абсолютно може да се каже, че това е „пиринският дух“. Като цяло този дух е магия, която трябва да пазим и да учим нашите млади футболисти да играят по този начин”.

– В този отбор на U19 има момчета, които познаваш. Кои от тях са най-близо до първия отбор?

– “Разбира се, Иван Тасев и Асен Либяховски вече са направили крачката напред. Те имат мачове за мъжете и дано продължат така. И другите момчетата от този отбор имат качества и могат да се развият. Не бива да ги делим на такива с дебют при мъжете и такива, които още не са дебютирали. Един Крьстьо Банев също има добри качества, а има и други момчета, които през пролетта могат да направят добро впечатление и да се „качат“ при мъжете”.

– Как оценяваш промените в Детско-юношеската школа?

– Промените са абсолютно положителни, както за отбора на U19, така и за Школата. Трябва да се залага на местните момчета от региона. Винаги е имало талантливи футболисти от Благоевград и региона и винаги ще разчитаме на тях.

– Може ли в скоро време да се появи нова звезда в Пирин и в националния отбор?

– Мисля, че винаги ще има нови звезди от нашия регион. Онзи ден видяхте, че трима от националния отбор бяха от региона – Кристиян Малинов, Спас Делев, Страхил Попов. Има подрастващи, които имат качества. Това го гарантирам, защото познавам малките възрасти в нашата Школа.

– Кое е най-важно при работата с децата ?

– Търпение, правилни насоки и упорита работа.

– Много се спори относно това, дали при юношеските възрасти са важни резултатите или по-скоро спортно-техническата подготовка?

– До 13-14 годишна възраст резултатите не са толкова важни. Резултатите са важни, когато играчите навършат 18-19 години, когато навлизат в предверието на професионалния футбол. Тогава се вижда и труда на треньорите, които работят с децата по 7-8 години без спирка. Пожелавам успех на всички деца и треньори, както и на ръководството, което със сигурност поема правилния курс.