Телефон: +359 87 991 4003
Магазин: +359 88 977 1922
shop@fcpirin.com

За Клуба - FC Pirin Blagoevgrad - Official website

Кратка история

Първият футболен отбор „Пирин“ е основан през 1922 г., докато футболът в областта се практикува от 1918 г. За своята почти 100-годишна история “Пирин” успява да се превърне в един от основните центрове за подготовка и подбор на футболисти в България, реализиращ футболния потенциал на един от най-големите региони на страната.

Името на футболния клуб е прието от Пирин- планинска верига в Югозападна България. Домът на клуба е стадион “Христо Ботев” в Благоевград с капацитет 7 000 зрители. Прякорът на “Пирин” е “Орлетата”, а цветовете на екипите са в зелено и бяло.

ФК Пирин Благоевград

ФК Пирин е дългогодишен участник в българския професионален футбол, има четири финала за националната купа, участва в 28 сезона в елитното първенство и два пъти се състезава в европейските футболни турнири с участие в Купата на УЕФА и в турнира на носителите на национални купи. Този сезон тимът се състезава във Първа лига – първото ниво на българския футбол.

За почти стогодишна история ФК Пирин винаги е бил фактор и се е целил високо. Големите промени, настъпили напоследък, оказват голямо влияние върху по-нататъшното развитие на клуба. Нови играчи, нов персонал, активната работа в Пиринската академия – клубът е готов да постигне нови футболни висини.

Големите таланти

Всеки ден десетки играчи се борят да станат част от водещите български футболни клубове. Едно от големите призвания на клуба е, че възпитаниците на Пиринската Академия винаги са били лидери в това начинание.
 
Сред най-известните и талантливи български футболисти, които са излезли от Академията, са бронзовите медалисти от световното първенство през 1994 г. Петър Михтарски и Ивайло Андонов, бившият нападател на Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов, който спечели две титли във Висшата лига и голмайсторския приз през 2010-11 г. г. Сред другите успешни възпитаници са Спас Делев, Иван Цветков, Владислав Златинов, Николай Бодуров, Станислав Манолев, Петър Занев, Николай Петрунов, Петър Занев, Добромир Митов, Иво Тренчев и десетки други.

В наши дни, най-добрият показател за качествената работа в школата клуба, както и за непрестанния приток на таланти, са десетките състезатели, достигнали до българския и международен професионален футбол.

Това ни прави наистина горди, че Пиринската Академия продължава да защитава прозвището си на най-голямата “люпилня” за млади и талантливи играчи в България.
ФИНАНСОВ ОТЧЕТ 2022