+359 87 991 4003

За Клуба

Благоевград (до 1950 г. Го̀рна Джумая̀) е град в Югозападна България, център на област Благоевград и на община Благоевград. Известен е уникалната си природа, бирата „Пиринско пиво” и двата университета — Югозападен университет „Неофит Рилски“ и Американски университет в България.

Градът е дом на ФК Пирин Благоевград, като е един от най-уважаваните футболни центрове на територията на страната. Отборът съществува от  1931 година, като футбол се практикува на територията на общината още от 1918 г. За близо 100 годишната си история, Пирин успя да създаде име на един от основните центрове за подрастващи футболисти, като обединява футболния ресурс на една от най-големите области в държавата.

Историята на ФК Пирин Благоевград е неразривно свързана с историята на футбола в града. Този обичан от мнозина спорт има почти вековно присъствие в живота на жителите на град Благоевград. Поколения благоевградчани са носили в сърцата си любовта и почитта към родния клуб – символа на пиринския дух и непримиримост – Пирин. Всички талантливи футболисти от югозападна България, стигнали до големия държавен и интернационален футбол, са преминали в различни фази от развитието си през школата на ФК Пирин. Многобройни примери за това сами говорят за постоянното наличие на таланти в школата на клуба.