+359 87 991 4003

СЪОРЪЖЕНИЯ

Стадион Христо Ботев

Стадион „Христо Ботев“ е построен през 1934 г., като първоначално има една трибуна с дървени пейки. През 1973 г. на него за първи път се играят мачове от „А“ група, след като Пирин влиза в елита. Ръководството на клуба и Общината решават да се построи нова трибуна, срещу централната, която да побере ентусиазираните фенове.

В първият мач на разширения „Христо Ботев“ Пирин играе със Славия. На стадиона присъстват 17 000 зрители и това до днес се смята за най-посетеният домакински мач на Пирин. Пирин печели с 2-1, но интересното около тази среща е че под напора на феновете новоизградената трибуна започва да се клати и запалянковците е трябвало да слязат от нея.

На 2 юни 1993 г. стадион „Христо Ботев“ е домакин на финала за Купата на България между ЦСКА и „Ботев“ (Пловдив). Това е най-посетената футболна среща в Благоевград. На стадиона според официалната статистика присъстват 18 000 фенове, като 10 000 от тях са пловдивчани. ЦСКА побеждава с 1-0 и печели 15-ата си Купа на България.

През 1994 г. на този стадион Пирин постига първата си победа в европейските клубни турнири. „Орлетата“ побеждават лихтенщайнския Шаан с 3-0.

В началото на новия век южната трибуна започва да се руши. Преценено е че е опасна за феновете и е затворена, а през 2008 г. е окончателно разрушена. През 2000 – 2001 г. дървените пейки на стадион „Христо Ботев“ са заменени с пластмасови седалки в бял и зелен цвят. Така след 2008 г. съоръжението е с капацитет 7000 зрители, а след обособяването на гостуващия сектор и буферната зона става 7500.

През лятото на 2009 г. общината в града започва ремонт на съоръжението, който е на стойност 1,5 млн. евро. Ремонтът включва подновяване на тревната настилка, снабдяването ѝ с модерна дренажна и поливна система и изграждането на светлинно информационно табло. Той приключва през март 2010 г. 

През септември 2012 г. стадион „Христо Ботев“ се сдобива с осветление. Това дава възможност срещите на Пирин през лятото да се играят в късните часове, когато времето е по-приятно и комфортно както за феновете, така и за футболистите.

Бази в Рилци и Падеш

Инфраструктурният капацитет на ФК Пирин е едно от големите задължения и ангажименти на община Благоевград в последните няколко години. Направени бяха няколко знакови ремонта, които подобриха значително условията на труд, най-вече в ДЮШ на клуба.

Основно беше ремонтирана спортната и леглова база в спортен комплекс „Пирин” ( Интерната ). Към момента, легловата база там наброява 38 бройки. Спортният интернат се намира в близост до центъра на Благоевград, като и в близост до по-големите и водещи средни училища в областния център. Спортен комплекс „Пирин” разполага и с мини терен с изкуствена трева за нуждите на най-малките от футболните групи. През зимния сезон се тренира и в хандбалната зала към комплекса.

Приключи изграждането на два нови терена на базата в с. Рилци, които да поемат тренировките на първия отбора, както и на ДЮШ. Самата база е разположена на 18 декара площ и ще включва три затревени терена за тренировка и два стадиона за официални мачове на ДЮШ. Рилци е само на 4 км. от Благоевград и се намира на главен път Е79.  

На разположение към ДЮШ е и базата на бейзболния стадион „Потър Парк” край Благоевград, където също има чудесни условия за тренировки на подрастващите. Базата се намира в местността за отдих „Бачиново”.

На скоро приключи изграждането на чисто нова футболна база на територията на с. Падеш, в община Благоевград. Двата чисто нови терена отговарят на всички изисквания за провеждане на официални футболни срещи от първенствата на ДЮШ и разполагат със собствено Електрическо осветление. Към тях има изградени съблекални и санитарни помещения. Терените се намират само на 10 км от областния център. Предстои пускане в експлоатация.