Първият випуск от студенти в американския университет Soccer Universities, който в продължение на 10 седмици бе базиран в Благоевград завърши успешно своя курс на обучение.

В този период студенти от Съединените щати и други точки на света съчетаваха тренировките по футбол с онлайн лекции и упражнения на своята университетска специалност. Проектът се осъществява благодарение на партньорството между ФК Пирин, Soccer Universities и Община Благоевград. Съвсем скоро се очаква нова група студенти, които ще започнат своя курс на футболно и университетско обучение в града.

Главният отговорник на SU за футболната програма Мат Драйвър сподели мнението си за престоя на първата група студенти пред www.fcpirin.com.

„За голяма наша радост, престоят ни в България надмина очакванията. Всички във ФК Пирин бяха невероятно отзивчиви и ни подкрепяха благодарение на своите професионални умения. Тук намерихме отлична среда за развитие на нашия проект. Радвахме се на спокойния и зелен Благоевград. Терените, отношението, природата, всичко бе прекрасно. Хората в Благоевград са гостоприемни и сме щастливи, че момчетата откриха нов културен хоризонт. Много важно бе, че благодарение на организацията от страна на ФК Пирин успяхме да изиграем множество контроли. Срещнахме отбори от 1-вото до 4-ото ниво на футбола в България. Справихме се по-добре от предварителните очаквания. Резултатите не са важни за нас, макар че постигнахме такива, по-важното е да помогнем на тези млади играчи да намерят пътя си напред в професионалния футбол. В Благоевград ме впечатли приветливостта и откритостта на българите, те бяха невероятно любезни и точни към нас. Още повече, след като се убедиха, че тези момчета могат да играят добре футбол, мисля, че тогава уважението беше съвсем заслужено. Младите хора завързаха приятелства, местните младежи упражняваха английския си език, от друга страна пък нашите момчета, научиха думи на български и също така се запознаха с българските танци, музика, храна, което е безценно. Дали сме изпълнили задачите, които си бяхме поставили тепърва предстои да видим. Но към нашите играчи има интерес от няколко професионални клуба в България, както и от няколко други страни в Европа. Така че от тази гледна точка – мисля, че имаме добри резултати“, сподели Драйвър.

Един от главните треньори – Хенри Мойо също разказа за своите впечатления от престоя на групата в Благоевград.

„Обслужването и условията в нашата база в Бачиново бяха на много високо ниво. Това помогна на момчетата да се почувстват като у дома си. Всичко бе професионално подготвено и съобразено с нуждите на тези млади футболисти.
Благодарение на ФК Пирин и Община Благоевград ползвахме терените, които бяха отлично подготвени, условията за тренировка бяха превъзходни. Хората от треньорския щаб и администрацията на клуба бяха много любезни. С гордост може да наречем ФК Пирин наш партньор. Много сме доволни от съвместната си работа с мениджъра Уорън Фийни, който ни покани да тренираме няколко пъти с представителния отбор.
Играхме контроли с различни съперници, което ни даде възможност да изпробваме различни варианти. Нашите момчета не останаха незабелязани и това доведе до поканата на няколко наши играчи на проби в ЦСКА-София.
Беше чудесно преживяване, а Благоевград е прекрасен. Хората бяха любезни и ни помагаха, дори таксиметровите показваха приятелско отношение към момчетата и ги караха да се чувстват спокойни и сигурни. Всичко премина много добре и сега гледаме напред към следващия курс, който отново ще се проведе тук в града“ каза Мойо.

Мнението си за престоя в Благоевград споделиха и някои от младите таланти на Soccer Universities.

Ето какво каза Джош Мустакио: „В началото не бях много сигурен какво да очаквам, тъй като не бях ходил в Европа. Това е първото ми излизане от САЩ. България е страхотна страна, много красива. Отношението на всички във ФК Пирин бе много професионално. Опитахме от културата на страната, запознахме се с нови неща. Гледахме мачове от Първа лига на живо. Това също бе невероятно. Играхме срещу отбори от Първа и Втора лига, което беше супер изживяване за нас, а и не се справихме лошо в интерес на истината. Срещнахме и отбори от Трета и Четвърта лига, което също беше интересно за нас, за да „сверим часовниците“. Като цяло нивото в Европа е различно от това в САЩ и това ще ни помогне да израснем като футболисти. Благодаря на ФК Пирин за всичко, което направиха за нас и за нашите треньори“.

Десмънд Уилиъмс пък сподели: „Не знаех какво да очаквам, но се доверих на нашите треньори, които очевидно избраха едно страхотно място за тренировки и обучение като Благоевград. Преживяването бе страхотно. Срещнахме професионални отбори, премерихме сили с тях, което много над нивото на съперниците във Флорида, но това ни помогна да повярваме в нашите възможности и мисля, че се представихме много добре. Точно това ми хареса най-много. Имам чувството, че престоят ми във футболна Европа тепърва започва. И всичко това благодарение на хората от ФК Пирин, които бяха много добри домакини“.