В паузата за участието на националните отбори в турнира Лигата на нациите Пирин ще се изиграе приятелска среща с тима от Северна Македония Брегалница (Щип). Двубоят е в събота, 24 септември, от 16:00 ч. на стадион “Христо Ботев”.

СЪПЕРНИКЪТ

Брегалница е основан през 1921 г. и играе домакинските си мачове на градския стадион в Щип, който в момента е с капацитет около 4 000 души. Цветовете на отбора са синьо и бяло.

През сезон 2021-22 тимът се завръща във футболния елит на Северна Македония, след като става шампион на Втора дивизия с 12 точки преднина пред втория Тиквеш.

През миналия шампионат Брегалница завърша на 7-мо място с 12 победи, 9 равенства и 12 загуби. Голмайстор на тима през миналата кампания с десет попадения е бившият играч на Пирин Мариян Алтипармаковски, който през сезон 2019-20 носи екипа на „орлетата“ в един мач, влизайки като резерва. През миналия сезон в тима от Щип игра настоящият футболист на Славия Иван Минчев.

ТРЕНЬОРЪТ

Начело на предстоящия ни съперник е 50-годишният Илчо Георгиоски, който пое тима от януари тази година. Като треньор Георгиоски е шампион на страната с отбора на Вардар (Скопие) през сезон 2011-12. Преди това начело на Македония Гьорче Петров печели шампионата през сезон 2008-09. Интересен факт е, че през 2012 г. той е назначен за президент на местната футболна федерация. През това лято клубът удължи договора си с Георгиоски до юни 2025 г.

НОВИТЕ ПОПЪЛНЕНИЯ

Преди началото на настоящия сезон тимът от Щип се подсили с няколко нови попълнения. Черногорският вратар Неманя Скекич, който е бивш страж на българския Монтана (между 2016 и 2018) се присъедини към Брегалница от босненския Рудар (Приедор). Засега той печели категорично съревнованието за титулярно място с младежкия национал Давид Денковски. От Работнички дойде защитникът Александър Ристевски.
Босненецът Адис Хаджанович, който се присъедини към тима от Академия Пандев се адаптира отлично в полузащитната линия. Добро впечатление прави и друго ново попълнение на “сините” – крилото Горан Силяновски, който дойде от Динамо (Тирана), а през 2014-15 става шампион на Северна Македония с отбора на Работнички.

Сред успешните нови попълнения са и полузащитниците Георги Георгиев, който дойде от Борец (Велес) и бившият полузащитник на Черно Море Файсел Касми. Струва си да споменем и идването на младежкия национал Иван Николов (дефанзивен халф), присъединил се от Вардар (Скопие), но играл за последно в Академия Пандев и това на Димитри Димитриевски (ляво крило) от Македония Гьорче Петров.

ЧУЖДЕНЦИТЕ

В Брегалница играе националният защитник на Уганда Халид Лвалива. От МТК (Будапеща) това лято пък бе привлечен колумбийският ляв бранител Себастиян Ерера, който бивш играч на Работнички. Тимът се подсили и с друг колумбиец Александър Кордоба, който също е ексиграч на Работнички. Той дойде от Ренова. В тима се подвизават още хърватинът Патрик Джалто и сърбинът Милан Джокич.

КЛАСИРАНЕТО

След 7 изиграни мача в момента Брегалница заема 5-то място в класирането с 3 победи, 2 равенства и 2 загуби. В последния кръг „сините“ завършиха наравно 0:0 при гостуването на ФК Скопие, а капитанът на тима Даниел Мойсов (бивш играч на Войводина, АЕК Ларнака, Лиерс и Бран) бе изгонен с червен картон 20 минути преди края.