Новият управител на ОФК Пирин Атанас Дафинов даде интервю за www.fcpirin.com. Дафинов е на 34 години и е бивш футболист. Роден е в село Кулата. Учил е Педагогика на физическото възпитание в САЩ, където е работил и като мениджър. Играл е в Македонска слава и гръцкия Етникос. На поста заменя подалия преди няколко дни оставка по лични причини Венко Попов. ФК Пирин благодари на Венко Попов за неговата работа и приветства Атанас Дафинов с добре дошъл.

– Добре дошъл в Пирин. С какви чувства поемате поста на управител на Общинския дял от клуба?

– Благодаря, добре заварил. Изключително много се радвам, че имам шанса да бъда част от управата на този велик клуб. Да бъда в Пирин е чест и отговорност. Отборът се отличава с изключителни традиции и се чувствам горд, че ще имам шанса да работя тук. Осъзнавам важността на работата си и вярвам, че ще реализирам многобройните си идеи. Радвам, че ще имам възможност да работя с отлични професионалисти като изпълнителния директор на клуба Таско Тасков и мениджъра Уорън Фийни. Заедно ще работим за доброто на Пирин.

– Свързан сте с футбола и Благоевград. Как оценявате процесите в Пирин в последните няколко месеца?

– Възходът в Пирин е видим. За отбора е изключително важно завръщането в елита – там, където му е мястото. През миналия сезон нашият отбор беше пример за останалите във Втора лига и беше с класи над конкуренцията. Вярвам, че през настоящата кампания ще се представим достойно сред най-добрите отбори. След изиграването на първите шест кръга, се видя, че Пирин се хвърля здраво в битка за всяка една точка. Публиката ни е най-подкрепящата, най-темпераментната и е 12-ия играч на отбора. Гордеем се с нея. В същото време се работи професионално и извън терена и клуба се развива в правилната посока.

– Може ли да кажем че в Пирин се забелязва тенденция към модернизация във всяко едно отношение ?

– Пирин смело върви по стъпките на модерните футболни клубове. Целите ни са именно в тази насока. С умела работа, подобряване на инфраструктурата, развиване на школата, прецизна селекция, използване на модерни технологии, дигитализация. Пирин ще се превърне в пример за подражание. Искам да акцентирам върху намеренията ни да развиваме и подобряваме школата на клуба. Местните таланти винаги са били сред водещите футболисти на страната. Нашата цел и дълг е да работим в тази насока – школата на Пирин да бъде сред най-продуктивните в България.

– Какво е мнението ви за инфраструктурните подобрения, които текат на стадион „Христо Ботев“?

– Похвална е работата, която се върши до момента. Смятам, че това е пътят – не може да претендираме да сме водещ футболен клуб, ако нямаме подходящи инфраструктурни условия затова. Сред нашите цели и визии за бъдещето е, да се работи и върху реновирането на базите на клуба.

– Какви са целите ви в краткосрочен и дългосрочен план?

– Както вече споменах, моята и тази на Община Благоевград цел, е да работим за развитието на Пирин като модерен футболен клуб. Гледаме с уважение и респект към славното минало и вървим към ползотворно бъдеще. Вярвам, че имаме изключителен капацитет, в лицето на децата от школата, които са и изключително талантливи. Ще влагаме много работа в развитието им като футболисти и личности и ще подхождаме с внимание към всеки един от тях. Искаме да изградим работещ модел за преход от юношеския към елитния футбол. Нещо, с което пиринската школа се е славела винаги. Знам колко е важно това, тъй като множество таланти биват погубени от неправилния подход към тях във възрастта, в която трябва да се направи тази стъпка. С умело управление, правилна стратегия, качествени треньори, вярвам, че Пирин ще подобрява още повече реномето си на „люпилня на таланти“. Целта пред първия отбор е да затвърди мястото си в елита и да се представя възможно най-добре. С показаното до момента, съм убеден, че това няма да е проблем пред състава ни.

– Какво значение има ФК Пирин за хората в Община Благоевград? Какво влияние трябва да има върху младите хора в Общината?

– Освен всичко друго, ФК Пирин е силно социално ангажиран клуб. Трябва да сме пример за младите, да ги „запалим“ по футбола. Децата на Благоевград трябва да спортуват и футболния клуб им дава чудесна възможност за това. Важно е за здравето на младите, да растат в хармония между здрав дух и здраво тяло. Да бъдат далеч от пороците на модерното време. Иначе всички знаем, че Пирин е религия, Пирин е начин на живот за феновете тук. Обичащите отбора минахме през всякакви етапи – изживяхме заедно успехите от миналото, бяхме на дъното, тръгнахме нагоре и сега продължаваме стъпка по стъпка да следваме целите си. С верността и подкрепата, публиката на отбора си заслужи напълно определението като най-пламенната и подкрепящата. Винаги когато съм разговарял с различни представители на други клубове, съм получавал уважение за феновете и отбора на Пирин. Това е гордост.

– Следите ли изявите на отбора? Какво ще кажете за представянето до момента?

-Винаги, където и да съм бил, съм следял изявите на Пирин. Разполагаме с опитен състав, добър треньор и всички предпоставки да се представяме на нужното ниво. Впечатлен съм от професионализма на футболистите, начинът по който тренират и се отнасят с респект, но никога със страх към всеки един опонент. Видя се колко тягостна бе обстановката на мач без нашата публика срещу Лудогорец. Определено 12-ият играч липсваше на нашите момчета. Надявам се, че в бъдеще няма да се случват такива инциденти и хората ще могат да бъдат по трибуните, за да подкрепят отбора.

– Какво е мнението ви за развитието на останалите направления в клуба? Детско-юношеската школа, женският отбор?

– Вече отбелязах колко важна за нас е ДЮШ на Пирин. Мога да анонсирам, че съвсем скоро около Школата ще има положителни новини. Работим в тази насока. Пирин Лейдис сега стартира сезона и им пожелавам успех. Знам, че ще защитават с чест нашата емблема и ще бъдат за пример. Женският футбол постоянно се развива и се радвам, че имаме такава секция.